Er du angst for vrede?

Rigtig mange mennesker er utrolig angst for vrede! – Er du en af dem?

Dette problem begynder, som regel, i barndommen eller ungdommen, hvor man har haft en utrolig dominerende far eller mor. Man KAN også have været udsat for et eller andet meget traumatisk, der har gjort, at man senere i livet er angst for vrede. – Men som regel er det begyndt, fordi man har været bange for sin far eller mor eller evt en ældre søster eller bror! – Det kan skyldes rigtig mange ting; man kan være blevet slået eller truet med at blive slået, hvis man ikke opførte sig, som far eller mor ønskede. Hvis dette har fundet sted hele barndommen og/eller ungdommen, ender det med at præge barnets selvværd i uhyggelig grad. Man føler sig ikke god nok, ikke værd at elske eller at ingen vil bryde sig om en, hvis man ikke gør som far eller mor – eller senere i livet måske en partner forventer/forlanger!

Leve op til noget

I det lange løb er dette utrolig ødelæggende for et menneske altid at skulle “leve op til et eller andet”, og når der så samtidig er kommet angst ind over, så kan det være voldsomt traumatiserende for det enkelte menneske! I forvejen kan det være ret voldsomt at leve med et manglende selvværd, hvilket mange mennesker gør, men skal man så samtidig være angst for, at andre kan ske at blive vrede på en, hvis man ikke lever op til enten den ene eller anden forventning, så bliver det ret voldsomt og kan fuldstændig ødelægge et menneske!

Erkendelse

Det kan virke ret grænseoverskridende for et menneske blot at komme til en erkendelse af, at man ER angst for vrede og at man ligger under for omgivelsernes krav for i det hele taget at føle sig elsket. – Men kommer et menneske så langt, uden at han eller hun er ” gået helt ned” på den eller anden måde, at det kan indse, at det trænger til hjælp, så er der masser af hjælp at hente rundt omkring, uden at det nødvendigvis kræver medicinsk behandling. Men det er en rigtig god ide at få hjælp til at klare sine problemer. Der findes rigtig mange gode behandlere rundt omkring i dag, hvor man kan få hjælp til at bekæmpe sin angst for vrede!

Forventnings pres

Ret mange tilfælde af stress begynder helt klart også med det forventnings pres, der ligger på mange mennesker i dag. Og det finder sted i alle samfundslag. Går man og tror, at stress kun er et fænomen i leder kredse så er man helt galt afmarcheret! Stress finder sin grobund i alle samfundslag, hvad enten det er en højt profileret leder, en mellemleder eller en arbejder “på gulvet”, en selvstændig eller en butiksansat! – Og her er det ofte et manglende selvværd, der – igen – stikker sin næse frem. Hvis man igen og igen oplever sin egen angst for ikke at slå til, eller en angst for chefens eller kundens vrede, så skabes der grobund for begyndelsen på stress!

Kontrol

Det er, desværre, også denne angst for vrede, manglende selvværd, der kan være årsag til, at en partner kan få fuldstændig kontrol over et andet menneske. For “hvis du ikke gør som jeg siger, så bliver jeg ked af det, vred på dig, så er du ikke værd at elske, osv osv!” – Så kan mennesket så ellers fortsætte med at leve med denne angst for vrede og et endnu dårligere selvværd til følge!.

 

Comments are closed.